Kapat
Üyelik
Kapat
Ürünlerim (0)
Fazla “Akıllı Tartı Sistemi” Gıda atığını yüzde 50 azaltıyor
09.03.2023

Fazla “Akıllı Tartı Sistemi” Gıda atığını yüzde 50 azaltıyor

Günümüzde yükselen maliyetler nedeniyle otel, restoran ya da yemekhane işletmek giderek daha zor bir hal alıyor. Özellikle kaliteden ödün vermek istemeyen işletmeler kar marjlarında ciddi daralmalar yaşıyor. Sürdürülebilirlikte çok önemli bir konu olan gıda atığı yönetimi bu dönemde işletmelerin karlılık problemine de pozitif anlamda alternatifler getiriyor. Bu kapsamda ana iş modeli atık oluşumunu kaynağında önleyerek ve var olan atıkların hayvan yemi ve elektrik üretimi gibi başka süreçlerde hammadde olarak kullanılmasını sağlayarak döngüsel ekonominin ilkeleri doğrultusunda hareket etmek olan Fazla, gıda atığı yönetimi konusunda sektörde çok önemli bir sisteme imza attı. Fazla’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, “Fazla bünyesindeki AR-GE ekibimiz tarafından Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümü olarak geliştirilen ve horeca sektöründe gıdanın üretimden servise hangi aşamada atığa dönüştüğünü, ne miktarda atık oluştuğunu ürün bazında ölçerek takip eden Akıllı Tartı Sistemi’miz ile alınabilecek atık önleyici ve karlılık sağlayıcı aksiyonları belirleyip işletmelere ciddibir ekonomik avantaj yaratıyoruz. Akıllı Tartı Sistemi, işletmelerden oluşan gıda atığını ölçüm sonrası oluşturduğu otomatik veri analizleri ve raporlar sayesinde atık miktarını günlük ve haftalık olarak ürün bazında takip edebiliyor. Buradan hareketle satın alım ve üretimin atığa dönüşme oranını; atığa dönüşen gıdanın çevresel ve finansal etkisini ölçümleyebiliyor. Veriye dayalı raporlar ışığında işletmeler; satın alım ve tedarik sürecinin planlanması, büfe ve üretim yönetimi, menü tasarımı, porsiyonlama ve reçete iyileştirme gibi farklı alanlarda atık azaltıcı aksiyonlar alabiliyor” diyor.

Gıda satın alım maliyetinde ortalama yüzde 8 tasarruf

Gıda işletmelerinde her günnsatın alınan gıdaların yüzde 5 ila yüzde 35’i düzenli olarak israf oluyor. Çoğu işletme yoğun mutfak ve servis operasyonu içerisinde nelerin çöpe atıldığını, büfede hangi yemeklerin kaldığını, tabaktan hangi yemeklerin döndüğünü takip edemiyor. Takip edemediğinde de aynı üretimleri ve porsiyonlamaları yapmaya devam ederek atık oluşumunu sürdürüyorlar. Oysa sürecin farkında olmak çok kolay bir şekilde atık oluşumunu azaltabilir. Akıllı Tartı Sisteminin tam da buradam devreye girdiğini söyleyen Silahlı, ekliyor: “Atığını düzenli olarak ölçen, takip eden ve gerekli aksiyonları alan bir işletme gıda satın alım maliyetinin ortalamada yüzde 8’ini tasarruf edebiliyor. Kar marjı olarak düşündüğünüzde bu çok ciddi bir miktar. Üstelik bunu yaparken çevreye daha duyarlı, gıdaya ve sürdürülebilirliğe önem veren ve katkı sağlayan bir işletme haline geliyorlar.” Şu ana kadar Regnum Carya, Divan, Carrefour, Köşebaşı ve Abdi İbrahim gibi birçok noktada atık ölçüm çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyleyen Silahlı, özellikle Antalya bölgesinde talebin oldukça yüksek olduğunu dile getiriyor. Silahlı, “Bu gibi örneklerin yanı sıra MSA gibi aynı zamanda eğitim kurumu olan ve genç şeflerin yetişmesine olanak sağlayan kurumlarla da çalışıyoruz. Üniversitelerin gastronomi bölümleri de potansiyel paydaşlarımız ve çeşitli kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor” diyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.